miercuri, 21 aprilie 2010

RAID pe intelesul tuturor

RAID HDDIn acest articol voi incerca sa acopar, pe cat posibil, un subiect pe care personal nu l-am vazut dezbatut/descris prea des. Este vorba de RAID. Ce este, la ce foloseste, si ce semnifica numerele scrise dupa denumire?

Ce este RAID-ul?

RAID este prescurtarea de la : “redundant array of independent disks” si reprezinta unirea a mai multor hard-discuri pentru a realiza un anumit scop

La ce foloseste?

Cea mai importanta functie a RAID-ului este protectia impotriva HDD-urilor stricate. RAID-ul nu actioneaza fizic impotriva stricarii HDD-ului ci presupune dublarea informatiei de pe acesta pe un alt HDD identic (sau nu) care sa preia sarcinile in caz ca primul HDD nu mai functioneaza. Harddisk-ul stricat poate fi apoi schimbat cu unul nou fara a se pierde date.

Totusi, configuratia RAID a HDD-urilor poate fi folosita si pentru a combina capacitatile de stocare sau/si pentru a mari viteza de scriere/citire.

Pentru fiecare scop dintre cele mentionate mai sus, RAID-ul are cateva nivele diferentiate prin numere.

Care sunt nivelele RAID?

Cele mai folosite nivele RAID sunt RAID 0 si RAID 1, dar exista si variante inlocuitoare sau de virtualizare a RAID-ului, insa acestea nu fac obiectul articolului de fata.

Majoritatea modurilor RAID nu necesita HDD-uri de aceeasi dimensiune, dar va fi folosita capacitatea celui mai mic dintre hdd-urile disponibile.

Sa trecem la explicatii.

RAID 0 – implica distributia datelor pe mai multe drive-uri – date intretesute. Astfel, block-ul A vine de/pe primul HDD, iar block-ul B vine de/pe al doilea HDD. Acest lucru permite crestere vitezei de scriere si de citire. Totusi acest mod de administrare la HDD-urilor nu ofera protectie impotriva stricarii HDD-urilor, ba mai mult, daca doar unul dintre HDD-urile aflate in RAID se strica, datele de pe ambele HDD-uri sunt pierdute.

RAID 1 – ofera posibilitatea de “oglindire” a datelor. Acest mod ofera protejarea fizica in cazul defectarii unui HDD, iar lucrul poate continua normal chiar daca HDD-ul respectiv nu mai este functional. Totusi, nu veti mai putea folosi pentru stocare spatiul total oferit de cele 2 HDD-uri ci doar jumatate (pentru doua HDD-uri de 500 GB in RAID 1 veti avea un spatiu de stocare disponibil de 500 GB)

RAID 10 – cunoscut si ca RAID 1+0 ofera citirea datelor dupa modelul RAID 0, doar ca stocarea nu se face alternativ (block cu block) ci oglindit, ca in RAID 1. Totusi este nevoie de minim 4 HDD-uri pentru a implementa acest mod.

RAID 5 – ofera atat viteza cat si protectie. Acest mod are nevoie insa de minim 3 drive-uri pentru a functiona si foloseste aproximativ o treime din spatiul de stocare pentru “parity data” (parti mai mici de informatie utilizate pentru a stoca parti mai mari). Viteza crescuta este data de faptul ca citirea se efectueaza de pe toate cele 3 HDD-uri, iar protectia rezulta din faptul ca informatiile esentiale (”parity data”winking sunt stocate pe toate HDD-urile.

Mai exista, bineinteles si RAID 2,3 si 4. RAID 2 si 3 sunt asemanatoare RAID 0, numai ca in locul block-urilor se folosesc bitii respective octetii (bytes). RAID 4, este asemanator RAID 5, numai ca informatia esentiala (”parity”winking data este stocata pe un singur HDD, iar daca acesta pica, intregul RAID ramane neprotejat.

Rezumat:

- pentru a folosi RAID-ul Hardware acesta trebuie activat din BIOS-ul placii de baza

- folositi RAID 0 pentru cresterea performantei

- folositi RAID 1 pentru protejarea impotriva stricarii HDD-ului

NOTA:

RAID-ul protejeaza doar impotriva stricarii fizice a HDD-ului

RAID-ul nu protejeaza impotriva pierderii de date datorate virusilor de exemplu

RAID-ul NU este un substitut pentru back-up-ul regulat al calculatorului